BK “Jelgava” ārsts: Esmu kā tilts starp spēlētājiem un treneriem

Basketbola kluba “Jelgava” ārsts Edars Šeins, jeb Bobo, kā viņu mēdz dēvēt draugi, “Jelgavas” vienībā strādā jau kopš tās dibināšanas. Savukārt dienišķo maizi viņš pelna, strādājot par laborantu bērnu klīniskās universitātes slimnīcā “Gaiļezers”. Komandas ārsts gan atzīst, ka sporta ārsta amatā nonācis pavisam nejauši, taču šo darbu izbauda un darbojas ar milzīgu entuziasmu.

– Pastāsti kā tu nonāci basketbola klubā “Jelgava”?
– Viss aizsākās jau 2009.gadā, kad “Jelgavas” klubs vēl nebija dibināts, bet tobrīd pastāvēja basketbola klubs “Zemgale”. Tolaik es apmeklēju spēles kā skatītājs, savukārt “Zemgalē” spēlēja mans labs draugs Artūrs Ausējs, kurš pirms viena no mačiem palūdza, vai varu veikt nelielu masāžu kājas muskuļiem vienam no Artūra komandas biedriem. Masiera iemaņas man bija. Mazo darbiņu paveicu labi un pēc mača komandas treneris Kaspars Vilcāns man piedāvāja šeit darboties regulāri. Piedāvājumu pieņēmu, jo pašam arī ļoti patīk basketbols. Šādā līmenī nekad neesmu trenējies un spēlējis, tādēļ gūstu pozitīvas emocijas esam tik tuvu laukuma malā spēlēs un treniņos. Iesākumā vairāk darbojos kā masieris, taču laika gaitā apguvu sporta ārsta prasmes un kvalitātes, ceļot savu zināšanu līmeni. 2011.gadā jaunā kluba vadībā arī vēlējās, lai turpinu darbu “Jelgavas” vienībā.

– Kādi ir tavi pienākumi, strādājot klubā?
– Sekoju līdzi visu spēlētāju veselības stāvoklim, kā arī uzraugu, lai sportisti saglabā labu sportisko formu un morālo noturību. Pieskatu, vai ziemā tiek vilkti cimdi un cepures. Esmu arī kā psihologs. Varu aprunāties ar katru no vīriem. Parunājam arī ne tikai par basketbolu un sportu, bet arī par citām tēmām. Esmu kā labs draugs viņiem un kā tilts starp spēlētājiem un treneri, lai komandā būtu labāks mikroklimats un ķīmija.

– Kādas prasmes un iemaņas tu esi apguvis aizvadītajās sezonās strādājot BK “Jelgava” vienībā?
– Daudz ko esmu apguvis pašmācības ceļā, taču esmu apmeklējis dāžadus kvalifikācijas celšanas kursus un seminārus. Esmu iemācījies darboties ar kinezioloģiskajiem teipiem. Tie mūsdienās ir neatņemama sastāvdaļa sportā, lai spēlētājus atvieglotu no mikrotraumām un viņi spētu ātrāk atjunoties pēc smagākām traumām, sastiepumiem utt. Esmu apzinājis un dziļāk iepazinis uztura bagātinātājus, to veidus un pielietojumu, ko sportistiem jālieto ikdienas uzturā. Turklāt, ja pirmajās darba sezonās manā medicīnas somā bija neliels bardaks un kaut kas regulāri trūka, tad šodien es esmu kļuvis maksimāli operatīvs un klubs mūs nodrošina ar visu nepieciešamo.

– Tātad, kluba vadība ir par visu parūpējusies, kas nepieciešams tavam darbam?
– Jau iepriekšējās sezonās nevarēja sūdzēties, taču šogad mēs esam spēruši soli uz priekšu, papildinot ekipējumu ar masāžas ruļļiem un balansa bumbām, kas ir ļoti svarīgi elementi, lai spēlētāji labāk var sagatavot organismu lielām slodzēm.

– Kāds ir komandas kopējais veselības stāvoklis šajā sezonā?
– Salīdzinot ar pagājušo sezonu darba nav daudz, jo šosezon komandā pārsvarā ir gados jauni spēlētāji, kas tik bieži neiedzīvojas traumās. Turklāt ņemot vērā, ka spēlētājiem ir laba fiziskā forma, arī traumu līmenis un biežums samazinās. Šosezon nopietnāko traumu piedzīvoja Dāvis Geks, kurš traumēja vienu no pēdām un bija spiests dziedēt kāju vairākas nedēļas. Taču kopumā puiši ir ļoti veselīgi. Nav saguruši sezonas vidū. Jāmin, ka pateicoties arī galvenā trenera Mārtiņa Gulbja ieteikumiem un padomiem esam atraduši pareizo veidu kā basketbolistus vislabāk sagatavot spēļu dienās, lai viņi ir labā tonusā un ar skaidrām galvām.

– Vai ir nācies sniegt palīdzību BK “Jelgava” karsējmeitenēm?
– To ir nācies darīt vairākkārtīgi. Esmu sapratis, ka labāk būtu gājis strādāt sieviešu basketbola komandā (smejas). Karsējmeitenēm arī ir smags darbs, kas liecina par regulāri sasistiem elkoņiem un ceļgaliem, iekaisušām saitēm un sastieptām mugurām. Es, protmas, nekad neatsaku palīdzēt, jo esam visi viena liela ģimene.

Intervija noslēgumā E.Šeins komandas spēlētājiem atlikušajā sezonā novēl stipru veselību, izcilu fizisko formu un morālo noturību, savukārt visiem BK “Jelgava” faniem komandas ārsts izsaka pateicību par līdz šim sniegot atbalstu mājas un, pat izbraukuma spēlēs.