BK Jelgava galvenais treneris par jaunās sezonas izaicinājumiem

Jau 29.septembrī BK Jelgava atklās jauno Ramirent Nacionālās basketbola līgas sezonu jaunā galvenā trenera vadībā. Mārtiņš Liepa pēdējos gadus daudz strādājis ar bērniem, taču iepriekš guvis pieredzi gan LBL, gan U20 izlasē. Viņa vadībā komanda mēģinās noturēt čempiona titulu Jelgavā, taču treneris atzīst – zeltu vienmēr iegūt ir vieglāk nekā noturēt.

  • Kādi ir Jūsu basketbola pirmssākumi un kā nonācāt līdz trenera profesijai?

Vispār gribēju stāties Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātē Ēdināšanas un viesnīcu uzņēmējdarbības programmā. Bet, nākot no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, vidējā atzīme nebija tik augsta kā vajadzēja, turklāt man bija plika galva un šorti. LLU neiestājos, bet man vienmēr paticis sports, tāpēc iestājos Latvijas Sporta un Pedagoģijas akadēmijā (LSPA). Šķiet, ka esmu vienīgais Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas absolvents, kas pabeidzis LSPA. Sākotnēji gan neplānoju kļūt par treneri, studēju fizioterapiju 4 gadus. Un tad auditorijā ienāca komandas biedrs, kurš strādāja Jūrmalā, un prasīja, kurš grib strādāt par basketbola treneri ar jauniešiem. No treneru grupas neviens nepateicās, pieteicos es. Ātri pārkvalificējos un sāku strādāt par treneri.

  • Kāpēc izvēlējāties BK Jelgava kā nākamo soli savā trenera karjerā un kā nonācāt no jauniešiem līdz Ramirent NBL?

Ar večiem es jau esmu strādājis “Jūrmalas Fēnikss” kā trenera asistents 6-7 sezonas, kā arī 3 gadus pie U20 izlases kā trenera asistents un, šķiet, arī visos pārējos iespējamos amatos. Pieredze man ir, pēc izlases strādāju ar bērniem. Tagad esmu pabeidzis FIBA treneru kursus, ieguvis daudz kontaktu no visas pasaules. Basketbols man vienmēr ir paticis un interesējis, visu laiku krāju informāciju un, tā kā Uldis Feldmanis ir jūrmalnieks un es viņu ļoti labi pazīstu, droši vien viņa dēļ esmu šeit. Gatavojies un plānojis atgriezties vīriešu basketbolā es biju jau sen, tikai caur saviem audzēkņiem. Bet parādījās iespēja un to izmantoju.

  • Kāds ir pirmais iespaids par komandu un kāda ir sadarbība ar spēlētājiem?

Nav nekādu problēmu, ar daļu spēlētāju jau ir strādāts iepriekš – Uldi Feldmani, Robertu Medni, Mārtiņu Šteinbergu. Kristaps Pļavnieks ļoti daudz ir redzēts, analizējot spēļu video, ar viņu strādāts arī U20 izlasē, ar kuru bijām Somijā Eiropas čempionātā. Pret daudziem no komandas ir arī spēlēts, viņi gan bija jaunie, es jau biju ne tik jauns. Visi ir zināmi, forši džeki. Ar Edgaru Krūmiņu ļoti sen bijām 3×3 Moscow Open posmā kopā. Arī Ghetto Games pirmsākumos ir daudz spēlēts, ar brāļiem Justovičiem un Edgaru Krūmiņu visu laiku finālā tikāmies.

  • Kā gatavojaties jaunajai sezonai?

Ļoti īsi – jāsaka, kā ir. Ja septembrī sāk gatavoties un septembrī sākas sezona, tad atliek tikai  daži treniņi, 2 pārbaudes spēles, un jau sākam sezonu ar atklāšanas spēli pret pagājušā gada bronzas komandu.

  • Vai komanda ir gatava?

Cik gatava var būt, ir gatava.

  • Kādi ir lielākie gaidāmie izaicinājumi jaunajā sezonā?

Droši vien, ka pierast pie veču basketbola, jo pēdējos dažus gadus es strādāju tikai ar bērniem. Ir jāpierod pie domāšanas ātruma un visām niansēm, kas ir vīriešu basketbolā. No otras puses, ir krietni vieglāk strādāt – veči saprot, kas jādara, kā jākustās, kādas ir visas viltības un nianses, nav jāmāca no nulles. Komandai ir arī daži jaunie spēlētāji klāt, bet pirmais iespaids ir ļoti labs – puiši grib strādāt, nav nekādu problēmu. Galvenais, lai visi ir veseli un, ja vēl abi olimpieši būs uz vietas, tad mērķi ir tādi paši kā iepriekšējā sezonā – zelts. Nav spiediena, kā saka. Visi zina, ka zeltu izcīnīt ir vieglāk nekā noturēt.

  • Līdz šim esat daudz strādājis ar jauniešiem. Kā vērtējat BK Jelgava gados jaunākos spēlētājus un kādi ir sezonas plāni attiecībā uz viņu iesaistīšanu spēlē?

Iespēju robežās jaunie ir jālaiž spēlēt. Protams, ir vajadzīgi pieredzējušie spēlētāji, kas nes rezultātu, bet kāda jēga tērēt naudu, ja pilsēta no tā neko negūst? Pēc iespējas vairāk jaunie jāiesaista spēlē, redzēsim, cik viņi būs spējīgi, cik daudz gatavi strādāt un kā darbu darīs. Iespējas tiks dotas, pārbaudes spēlē jau visi spēlēja, jo galvenais uzdevums šajās spēlēs ir saprast, kurš, ko var.

  • Kā no malas vērtējat BK Jelgava izredzes noturēt čempionu titulu Jelgavā?

Šogad komandai papildinājums ir ļoti labs, ja tas ir uz vietas un aktīvs. Kādu laiku abi olimpieši nebūs sastāvā, kamēr nenoslēgsies 3×3 sezona, bet ar visu to mums ir ļoti labs sastāvs ar ļoti garu soliņu. Arī jaunajiem ir labs spēles līmenis, grūtākās spēles, protams, uz saviem pleciem būs jāiznes komandas kodolam. Mana filozofija ir – visiem tiek dotas iespējas, nevis viens driblē un pārējie skatās. Kā teikt, nevis ar pirkstu bakstīt, bet sist ar kulaku.

  • Kura komanda šosezon būs vissīvākais BK Jelgava pretinieks?

To es tā viennozīmīgi nevaru pateikt, līderkomandas jau principā visas ir zināmas un stipras – Gulbenes buki, Kandava/Anzāģe, iespējams, BK Turība, kam ir labs sastāvs. RSU, kā VEF Rīga fārmklubs, varētu šogad būt stipri, jo komanda daudz trenējas un ir labs treneris. BK Saldus noteikti viena no favorītēm. Tās komandas, kas trenējas un dara, ar tām būs jācīnās. Principā visas komandas ir stipras un izšķirīgas būs nianses.

  • Jau 29.septembrī gaidāma sezonas atklāšanas spēle. Kādas ir Jūsu prognozes par dueli pret BK Kandava/Anzāģe?

Spēlēsim, lai uzvarētu. Viegli noteikti nebūs, bet esmu jau veicis izpēti, visas iespējamās Kandavas spēles ir noskatītas. Plāns ir, redzēsim, kā tas realizēsies.

Foto: ISBS.lv