Jelgavas kausu basketbolā izcīna Valauto

Šodien Jelgavas sporta hallē noslēdzās Jelgavas kausa izcīņa basketbolā. Par 2019. gada čempioniem kļuva un ceļojošo kausu izcīnīja komanda «Valauto», kas ar rezultātu 92:82 uzvarēja «NĪP» komandu. Spēlē par 3. vietu uzvaras laurus plūca komanda «Doks», kas ar rezultātu 92:73 pārspēja komandu «Alvila dēli».

Finālspēles pirmā ceturtdaļa noslēdzās ar rezultātu 32:16, otrā – 46:37, un tajās vadībā bija «Valauto», taču trešajā ceturtdaļā ar viena punkta pārsvaru vadībā izvirzījās «NĪP» – 69:68, bet pēdējā ceturtdaļā uzvaru  izrāva «Valauto», spēli noslēdzot ar rezultātu 92:82.

«Tā bija fināla cienīga spēle ar daudz skaistām epizodēm un cīņu. Pirmajā ceturtdaļā iznāca labs izrāviens, taču trešajā ceturtdaļā jau pretinieki bija pievilkuši klāt un pat izvirzījušies vadībā, taču pēdējā ceturtdaļā mēs tomēr viņus nospiedām,» atzīst uzvarētājkomandas «Valauto» spēlētājs Mārtiņš Kiziks, uzsverot, ka gan viņš, gan pārējie komandas spēlētāji ar savu sniegumu turnīrā ir apmierināti, jo uzvarējuši pilnīgi visās spēlēs. «Valauto» komandas spēlētājs, kurš atzīts par visa šī turnīra rezultatīvāko piespēļu meistaru Gatis Justovičs pārliecināts, ka šīs dienas fināla spēle bija interesanta skatītājiem, jo spēles gaita ritēja kā pa viļņiem, liekot arī nedaudz panervozēt. «Basketbols ir izrāvienu spēle, un tas visā krāšņumā šodien arī pierādījās,» tā G.Justovičs, kurš šīs dienas spēlē arī sasniedza «triple double» – viņš guva 24 punktus, esot otrais rezultatīvākais komandā, izcīnīja 12 atlecošās bumbas un atdeva 10 rezultatīvas piespēles. Runājot par turnīra līmeni kopumā, M.Kiziks norāda, ka zaudējums noteikti ir pagājušā gada kausa ieguvēju komandas «Ķepas» nepiedalīšanās, kas noteikti būtu izmainījis pusfināla un fināla sastāvu, taču G.Justovičs pārliecināts, ka turnīra līmenis ir stipri izlīdzinājies, jo uz čempionu titulu varēja pretendēt trīs vai pat četras komandas.

Rezultatīvākie komandā «Valauto» šodien bija Toms Bitītis (25 punkti), G.Justovičs (24 punkti), Uvis Strogonovs (17 punkti).

«Pēc tik spraigas fināla spēles nav gandarījuma sajūtas, jo gan es pats, gan komandas puiši gaidīja no manis kaut ko vairāk. Dažādu man zināmu objektīvu iemeslu dēļ diemžēl šodien neparādīju sevi no labākās puses, un iznākums ir tāds. Atvainojos par to komandas puišiem,» pēc apbalvošanas atzina 2. vietas ieguvējs komandas «NĪP» spēlētājs Ģirts Pommers, kurš arī šogad Jelgavas kausā basketbolā atzīsts par visa turnīra rezultatīvāko spēlētāju pēc gūtajiem punktiem. Šajā spēlē gan viņam negāja tik spoži – 15 punkti –, un viņš šodien bija trešais rezultatīvākais savā komandā. Izcilu precizitāti šodien nodemonstrēja «NĪP» komandas spēlētājs Uģis Kasparāns, kurš iemeta septiņus no astoņiem trīspunktniekiem un bija rezultatīvākais spēlētājs savā komandā ar 25 gūtiem punktiem. Otrs rezultatīvākais «NĪP» komandā bija Mareks Doroškevics ar 22 gūtajiem punktiem.

Jelgavas kausa izcīņā basketbolā šogad kopumā visvairāk atlecošās bumbas izcīnīja Kristaps Nāckalns no komandas «Rokiji».

Jāpiebilst, ka uzvarētājkomanda savā īpašumā ieguva divus kausus – viens no tiem ir komandā paliekošais, bet lielākais – ceļojošais, par kuru būs jācīnās atkal pēc gada. Visas trīs godalgotās komandas saņēma arī naudas balvu, attiecīgi 300, 200 un 100 eiro.

Turnīra organizatoru pārstāvis Dins Ušvils atzīst, ka turnīra kvalitāte no sportiskā viedokļa ir ļoti laba, un viņu priecē, ka šogad uz čempiona titulu pretendēja pat četras no astoņām turnīrā spēlējošajām komandām. «Fināla spēle bija interesanta. No vienas puses, iznākums nav pārsteigums, jo «Valauto» puiši rādīja stabilu sniegumu pamatturnīrā, taču arī pretinieki cīnījās līdz galam. Cepuri nost abām komandām,» tā D.Ušvils, piebilstot, ka cīņa par Jelgavas kausu basketbolā noteikti būs arī nākamgad, un viņš cer, ka tajā iesaistīsies arī jaunas komandas.

Jāatgādina, ka 2018. gadā Jelgavas pilsētas kausa izcīņā startēja deviņas komandas. Uzvarēja «Ķepas», finālā pārspējot «Doku», savukārt 3. vietā ierindojās komanda «NĪP».

Jelgavas kausa izcīņu basketbolā organizē Jelgavas Sporta servisa centrs sadarbībā ar BK «Jelgava».

Teksts: Ritma Gaidamoviča, Jelgavas Vēstnesis