Jelgavnieki sekmē Latvijas U20 basketbola izlases startu Eiropas čempionātā

Latvijas U20 vīriešu basketbola izlase, nesen kā Itālijā aizvadītajā, Eiropas čempionātā izcīnījusi augsto 5.vietu, kas ir otrs labākais sasniegums šīs vecuma grupas izlašu vēsturē. Komandas rindās varonīgi cīnījās un sekmīgi spēlēja arī trīs basketbola kluba “Jelgava” basketbolisti – Kristaps Pļavnieks, Rihards Lomažs un Dāvis Geks.

 

Lai arī pirms turnīra lielākā daļa basketbola eksperu bija nobažījušies par komandas izredzēm, jo turnīrā nevarēja piedalīties gan “VEF Rīga” centra uzbrucējs Anžejs Pasečņiks, gan šovasar basketbola Mekā Nacionālajā Basketbola Asocioācijā (NBA)  ar 4.drafta numuru izvēlētais Kristaps Porziņģis, galvenā trenera Arņa Vecvagara vadītā komanda demonstrēja solīdu sniegumu. Apakšgrupu spēlēs ar uzvaru 61:50 pār Grieķiju un ar  uzvaru ar 84:64 pār Bulgāriju pilnīgi pietika, lai izpildītu Latvijas Basketbola savienības uzstādīto minimālo plānu, ierindoties spēcīgāko 12 komandu pulkā un saglabāt vietu A divīzijā.

 

Iekļūdami turnīra otrajā sacensību kārtā mūsu jaunie basketbolisti pirmajā spēlē ar 50:57 piekāpās francūžiem, taču ar uzviju reabilitējās nākamajā mačā sakaujot mājiniekus itāļus ar graujošu 82:51 un turpinot ar uzvaru pār Beļģiem (75:66), Latvijas U20 puiši jau bija sasnieguši ceturtdaļfinālu.

 

Diemžēl 1/4 finālā Latvijas basketbolisti bija spiesti atzīt Turcijas vienaudžu pārākumu ar 58:72, taču nosakot galīgo vietu secību turnīrā Latvijas U20 izlases vīri spēja pieveikt Lietuvu (82:80) un Čehiju (77:66) un izcīnīt augsto 5.vietu, kas otrs augstākais sasniegums U20 izlašu vecuma grupā.

 

Krietnu artavu šajā panākumā ieguldīja arī trīs basketbola kluba “Jelgava” basketbolisti, kas spēlēja svarīgas lomas laukumā un uz Eiropas basketbola 19  un 20 gadus veco basketbolistu fona izskatījās itin labi. Rihards Lomažs bija trešais rezultatīvākais Latvijas izlases basketbolists ar vidēji 9.1 gūto punktu ik mačā, kā arī viens no labākajiem bumbu pārtvērējiem Eiropas čempionātā. Dāvis Geks līdzīgi kā viņa komandas biedrs caurmērā guva 9.1 punktu un bija viens no vadošajiem spēlētājiem uzbrukumā šī izlases modeļa sastāvā. Lai arī saspēles vadītājs Kristaps Pļavnieks turnīrā traumas dēļ aizvadīja tikai piecas spēles, tomēr spēja parādīt, ka ir viens no labākajiem perspektīvajiem šīs pozīcijas spēlētājiem, ierindojoties starp desmit labākajiem rezultatīvo piespēļu dalītājiem visā turnīrā (3.6).

 

“Lai arī ir neliels rūgtums, jo varējām pacīnīties arī par augstāku vietu turnīrā, tomēr esmu priecīgs par izcīnīto 5.vietu. Esmu lepns par paveikto,” stāsta Rihards Lomažs. “Katrā ziņā mums pašiem bija patīkams pārsteigums, ka atbildīgajā turnīrā spējām nospēlēt tik labi, jo pārbaudes spēļu ciklā mūsu sniegums bija krietni vājāks. Turklāt esmu priecīgs, ka esmu ieguvis papildus pieredzi un lielāku pārliecību pār saviem spēkiem, aizvadot spēles pret Eiropas labākajiem jaunajiem basketbolistiem.